Ik wil bij de club!

bekende multimensen

Welke bekende multimensen zijn er eigenlijk allemaal?

Het is een vraag die vaak terugkomt: zijn er eigenlijk ook bekende multimensen? Niet zo gek, want “you can’t be what you can’t see.” We trekken ons graag op aan beroemdheden en andere mensen die als het ware voorlopen op wat we zelf aan het doen zijn. Het is ook fijn om zo’n lijstje bij de hand te hebben om mensen mee om de oren te slaan als ze zeggen dat je nooit gelukkig en/of succesvol kunt worden als multimens. Daarom heb ik een leuk lijstje samengesteld van bekende én succesvolle multimensen, zowel uit de geschiedenis als in onze eigen ✨era✨.

Let op: dit lijstje is een work in progress! Ik voeg af en toe nieuwe namen toe. Ken jij nog iemand die op de lijst moet? Stuur me een berichtje!

Bekende internationale multimensen

 • Marie Forleo. Wat mij betreft de koningin van multipassionates. Zij coinde ooit de term “multipassionate entrepreneur”. Ze deelt daar veel informatie over, o.a. op haar Instagram account en op haar YouTube account. Ze heeft ook een leuk boek geschreven waarin ze veel van haar eigen multipassionate verhaal deelt: “Everything is figureoutable”.
 • How about Oprah? Koningin van de talk show, actrice, televisie producent, filantropist, media mogul. Zonder twijfel een van de meest bekende vrouwen in de entertainment business, met een mega media empire op haar naam.
 • J.Lo (maar eigenlijk alle zangers die ook acteren, dansen, kleding ontwerpen, rum verkopen (looking at Bruno Mars), etc). De vraag is een beetje hoeveel ze echt zelf doen natuurlijk, want veel van die artiesten hebben een heel team om zich heen die zaakjes voor ze runt. Maar in de documentaire (KIJKTIP!) “Halftime” van J.Lo op Netflix kwam wel duidelijk naar voren dat ze zichzelf ziet als iemand die veel kan, veel wil en veel talenten heeft die ze aan de wereld wil laten zien. Was ik – blij – door verrast!
 • JVN a.k.a. Jonathan van Ness is ook zo’n heerlijk voorbeeld van een multimens. Ooit begonnen als haarstylist, doorgegroeid tot salon-eigenaar, maar ook een side-step gemaakt naar podcast host en auteur. Pas daarna – dit leerde ik ook toen ik onlangs diens Wikipedia-pagina ging bekijken – werd JVN beroemd als de iconische grooming expert in de serie Queer Eye.

  Ik kwam JVN trouwens op het multimensen-spoor toen ik hen de volgende uitspraak hoorde doen:“If you are only going down the one joy road, if that road is gonna get shut down for repairs, what road are you going to go?”

Bekende multimensen in Nederland

 • Iets dichter bij huis hebben we ook inspirerende multimensen! Wat dacht je van Chantal Janzen en Linda de Mol? Presenteren, acteren, eigen magazines, evenementen… deze twee vrouwen bouwen IMPERIUMS met hoofdletter ALLES. Tuurlijk: ook zij werken met eindeloze teams, maar zijn toch het veelzijdige gezicht van de hele operatie. Ik geloof graag dat veel van wat ze doen ook uit hun eigen brein komt – of in ieder geval ooit is gekomen, waardoor ze nu zijn waar ze zijn.
 • Iedereen die mij een beetje kent, weet dat ik GROOT FAN ben van Typhoon, a.k.a. Glenn de Randamie. Vooral bekend natuurlijk om zijn muziek, maar de laatste tijd ook aan het diversifiëren en zichzelf aan het neerzetten als spreker, auteur, en ondernemer in het algemeen. Vind ik leuk, en ben heel benieuwd wat dit allemaal nog moois gaat brengen.
 • Leuke tip van nieuwsbrief-lezeres Sandra: Mark Tuitert. Op zijn website staat: “Als topsporter hield ik altijd boekjes bij met mijn ideeën en gedachten. Na mijn sportcarrière ben ik ze gaan uitvoeren.” Zo runt hij nu een bedrijf dat “functionele kauwgom” produceert (ik moest het ook even twee keer lezen), heeft hij een boek geschreven over de Stoïcijnse mindset, geeft hij lezingen, heeft ‘ie een vinger in de pap bij FitChannel én interviewt hij in zijn podcast uiteenlopende gasten.
 • Lotte van Eijk: plus-size model, influencer, heeft een eigen kledinglijn, activiste, presentatrice – wat kan ze niet, die meid? Staat HOOG op m’n lijstje voor m’n podcast.

Speaking of podcast: in mijn eigen Grote Multimensen Show interview ik (nu nog) multimensen die ik persoonlijk ken. Een leuker volg-deze-mensen-lijstje kan ik niet bedenken xD Je vindt de podcast HIER.

de Grote Multimensen Show

Bekende multimensen van vroegâh

Multimensen zijn er veel langer dan je misschien denkt. Met name in het vroege Italië waren ze lekker vertegenwoordigd. Wat dacht je van dit lijstje:

 • Leonardo da Vinci, Michelangelo en Galileo Galilei zijn allemaal Italiaanse “polymaths”, zoals ze in die tijd mooi genoemd werden. Voor wie ‘t heeft gemist bij geschiedenis:
  • Da Vinci is bekend geworden door zijn contributies aan velden als schilderkunst, anatomie, techniek een beeldhouwkunst.
  • Michelangelo was een artiest die bekend staat om zijn beeldhouwwerken, schilderingen en architectuur. Je kent ‘m misschien ook wel van z’n werk in de Sixtaanse Kapel of het beeld van David.
  • Galileo Galilei was een fysicus, wiskundige en astronoom die nogal een belangrijke rol heeft gespeeld in de wetenschappelijke revolutie. We hebben hem te danken voor belangrijke vondsten in de velden astronomie en natuurkunde.

But wait, there’s more: ik heb even opgezocht (oké, in alle eerlijkheid: ik heb ‘t aan ChatGPT gevraagd) of er ook vrouwelijke, niet-Italiaanse multimensen in de geschiedenisboeken staan. En ja hoor:

 • Hypatia van Alexandria: een Griekse wiskundige, astronoom en filosofe die in de 4e eeuw leefde. Heeft blijkbaar significante bijdragen geleverd aan haar vakgebieden wiskunde en astronomie.
 • Hildegard von Bingen: een Duitse abdis, schrijfster, componiste en filosofe uit de 12e eeuw. Ze excelleerde in vakgebieden als theologie, muziek, medicijnen en natuurlijke geschiedenis. Ze schijnt daarnaast ook nog eens profetische en mystieke visioenen gehad te hebben, en stond bekend als “miracle worker”.
 • Ada Lovelace wordt gezien als de eerste computer programmeur ter wereld. Ze was een Engelse wiskundige en schrijfster, en ze is bekend geworden door het werk dat ze deed aan Charles Babbage’s vroege general-purpose computer, the Analytical Engine.
 • Marie Curie a.k.a. de eerste vrouw die een Nobel Prijs won, en daarnaast tot op de dag van vandaag DE ENIGE PERSOON IN DE GESCHIEDENIS die een Nobel Prijs won in twee verschillende wetenschappelijke gebieden. De Poolse fysicus en chemicus pionierde het onderzoek naar radioactiviteit.

Multimensen in business a.k.a. multipreneurs

Er is één ding die de meeste famous multimensen hierboven gemeen hebben: ze zijn eigen baas. In die categorie “ken” ik er nog wel een paar. Wat dacht je van:

 • “Die gast van Virgin”, lange tijd de bekendste “multipreneur” die er is: Sir Richard Branson. Oprichter van The Virgin Group, waar een breed scala aan uiteenlopende bedrijven onder vallen, zoals Virgin Airlines, Virgin Records, Virgin Mobile en meer.
 • Je ken van ‘m vinden wat je wil, maar hij doet ‘t wel allemaal: Elon Musk. CEO van SpaceX, Tesla, Neuralink, The Boring Company en (nog eventjes) van Twitter. Hij richt zich op ruimtevaart, elektronische auto’s, hernieuwbare energie en neurale technologie.
 • M’n vriendin Oprah hoort eigenlijk ook gewoon nog een keer in dit rijtje, vind je ook niet? Ze is namelijk ook nog eens eigenaresse van Harpo Productions, O, The Oprah Magazine en The Oprah Winfrey Network (OWN).
 • Sara Blakely, de oprichtster van Spanx (een shapewear merk, voor wie het niet kent), staat erom bekend dat ze ondernemerschap enorm stimuleert. Ze investeert in en steunt regelmatig (startende) bedrijven, doet mee aan tv-programma’s als business mentor en promoot het ondernemerschap actief. Tof mens!

Ik ben benieuwd: welke van deze bekende multimensen is er een die jij ziet als een voorbeeld? Zoals gezegd is dit een groeiende lijst, dus ‘t kan ook zijn dat jouw voorbeeld er nog niet op staat! Laat het me weten in de comments.

Photo by Dayne Topkin on Unsplash

Delen is liefde:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook leuk om te lezen:

Meld je aan voor de

Clupdates

Een maandelijkse nieuwsbrief met al onze evenementen, nieuws en ander leuks dat je niet wilt missen!

WAIT A MINUTE

Op dit moment zijn we de puntjes op de J van groepstraJect aan het zetten.
Dat betekent dat je nog heeeeeeeeeeel even moet wachten om je te kunnen aanmelden.

MAAR

Dat betekent ook dat je, als je hieronder even je naam en e-mailadres invult:

* als eerste een mailtje krijgt wanneer je je écht kunt aanmelden

EN

* alleen in dat mailtje de allerbeste prijs en/of bonussen krijgt voor het programma.

Je zit, met het invullen van je e-mailadres hieronder, uiteraard nog helemaal nergens aan vast!