Ik wil bij de club!

boeken over netwerken

Vijf boeken die je helpen een betere netwerker te worden

Netwerken kun je leren, zegt netwerkexpert Sabine van der Hulst, met wie we de training “Netwerken voor Multimensen” maakten. Naast de tips die we delen in die training, hebben we ook nog een paar leuke boeken voor mensen die nóg meer uit hun netwerk willen halen. In dit artikel zet ik ze voor je op een rijtje, inclusief korte samenvatting en “waarom wil je deze lezen”. Zo helpen we je om een nóg betere netwerker te worden!

Let op: in dit artikel staan affiliate links. Dit zijn linkjes naar bijvoorbeeld bol.com, waarbij wij een kleine beloning krijgen van bol als jij daar, na het klikken van de link, iets koopt. Dit kost jou nooit iets extra’s!

Netwerken voor Multimensen: audiotraining

First things first: HIER vind je alle informatie over de audiotraining “Netwerken voor Multimensen”. In de training leer je:

  • per type Multimens: de beste mensen om aan je netwerk toe te voegen, waar je die vindt, hoe je je netwerk onderhoudt, hoe je opvalt en blijft hangen bij je netwerk en hoe je jezelf presenteert of pitcht (zonder delen van jezelf weg te stoppen!)
  • ook hoe je dit allemaal doet als je een ander type zou zijn (omdat we weten dat niemand helemaal één type is en je misschien wel het meest hebt aan een mix-and-match aanpak als het aankomt op netwerken)
  • hoe je kunt Verdienen met Verbinden – hier gaat Sabine in de bonus masterclass uitgebreid op in. Hoe haal je méér uit je netwerk dan “alleen” leuke connecties die vooral voor anderen geld opleveren?
Netwerken voor Multimensen Audiotraining
Klik op de afbeelding om naar de training te gaan!

Deze boeken over netwerken wil je lezen

Ok, dan waar je eigenlijk voor kwam: de vijf boeken die je wil lezen als het aankomt op netwerken, een netwerk bouwen, langetermijn relaties bouwen, enzovoorts en zo verder. Komen ze!

How to Win Friends & Influence People van Dale Carnegie

Klassieker dan deze kun je ze bijna niet vinden xD Dit boek gaat al jaaaaaaaren mee en is een must-read voor iedereen die te maken heeft met andere mensen. In je werk, privé – het leven. Het staat vol tijdloze, fundamentele principes over communicatie en het bouwen van relaties, maar ook vol praktische tips en een inkijkje in de psychologie achter wat mensen motiveert. Handig om te weten als je gaat netwerken!​

Hij is er uiteraard ook in het Nederlands en in verschillende uitvoeringen. Voor Kobo Plus leden is ‘ie zelfs gratis!

Never Eat Alone: and other secrets to success, one relationship at a time van Keith Ferrazzi

Dit boek staat vol toffe, persoonlijke verhalen die vooral gaan over het bouwen van oprechte, langetermijnrelaties. Een visie die Sabine en ik allebei delen als het aankomt op netwerken! Een goede takeaway uit dit boek vond ik “build it before you need it.” De auteur bedoelt hiermee dat je niet moet wachten tot je er eentje nodig hebt, om een waardevol en betrokken netwerk te bouwen. Sterker nog, je zou permanent aan je netwerk moeten bouwen, bijvoorbeeld door mensen te helpen en aan elkaar te verbinden, zodat je zelf op je netwerk kunt leunen wanneer je het echt (een keer) nodig hebt.

Give and Take: Why Helping Others Drives Our Success van Adam Grant

Deze kon ik helaas niet vinden in het Nederlands, maar als je daarmee kunt leven is het een topboek om in te duiken. De auteur, een psycholoog die onder andere ook “Think Again” schreef, een te gekke MEGA bestseller over hoe we van gedachten (kunnen) veranderen, gaat in op het concept van wederkerigheid. Hij laat in dit boek zien dat “geven” – wat we van nature méér geneigd zijn om te doen – kan leiden tot groter persoonlijk én professioneel succes. Vond ik, als echte gever, een onwijze eye-opener!

In Give and Take gaat Grant daarnaast in op verschillende netwerk stijlen en hoe je die voor je laat werken. Het hele boek is gestoeld op uitgebreid onderzoek en strategieën die echt effectief zijn gebleken bij het netwerken. Ga ik goed op!

Never Split The Difference – Chris Voss

Misschien een beetje een onverwachte op een lijstje over netwerken, maar dit boek van FBI Chief Hostage Negotioator is om meerdere redenen een aanrader:

  • het leert je effectieve vragen stellen, wat een belangrijk onderdeel is van effectief netwerken. Zo hebben zowel jij als je gesprekspartner bijvoorbeeld veel meer aan de vraag “wat hoop je vandaag uit dit evenement te halen?” dan aan de vraag “kom je hier vaker?”
  • het gaat in op ‘tactical empathy’, wat zoveel betekent als goed luisteren, het standpunt van je gesprekspartner begrijpen en zorgen dat de ander zich gehoord voelt. Misschien wel een van de meest belangrijke skills die je kunt hebben als het aankomt op netwerken, communiceren en werken met anderen.
  • het leert je uitgaan van je nieuwsgierigheid – die heb je als Multimens van nature en in overvloed! Je leert hoe je, door de juiste vragen te stellen, de ander aan het denken kunt zetten en antwoorden krijgt waar je op verder kunt borduren.

Aan dit boek heb ik niet alleen bij het netwerken, maar ook in mijn coaching veel gehad! Echt een dikke aanrader dus.

How To Be Everything: a guide for those who (still) don’t know what they want to be when they grow up van Emilie Wapnick

Nog eentje die je misschien niet had verwacht, maar die ik ZEKER op het lijstje wil: mijn bijbel, de aanstichter van dit hele Multimensen verhaal, de reden dat ik besta – oké, ik overdrijf, maar het is wel echt een top boek. Zeker wanneer je veel Multimensen in je netwerk hebt – of wil! – zou ik me hier eens in verdiepen.

Het gaat namelijk in op de verschillende “typen” Multimensen, vier daarvan gebruik ik zelf in mijn werk en komen bijvoorbeeld ook uit de Grote Multimensen Types Test. Ze zijn zelfs de basis van de hele Netwerken voor Multimensen training! Ik bedoel maar: waardevol. Begrijpen hoe ander mensen in elkaar zitten, hoe ze functioneren, waar je ze het meest mee helpt – handig om te weten, toch?

Ik ben natuurlijk vet benieuwd welke boeken over netwerken jij aan dit lijstje zou toevoegen. Drop je ze in de comments? Dan kunnen we er allemaal wat van leren!

Photo by Clay Banks on Unsplash

Delen is liefde:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook leuk om te lezen:

Meld je aan voor de

Clupdates

Een maandelijkse nieuwsbrief met al onze evenementen, nieuws en ander leuks dat je niet wilt missen!