Ik wil bij de club!

boeken

Boekentips voor Multimensen: deze vijf wil je echt lezen

Voor mij ging er een wereld open toen ik ontdekte dat er onderzoek is gedaan naar en boeken zijn geschreven over Multimensen. Verhalen waar ik me in herken, en die me aan het denken zetten – ik houd ervan. In dit artikel zet ik vijf boeken op een rijtje die je volgens mij, als Multimens, écht gelezen moet hebben. Benieuwd wat je ervan vindt!

Let op: in dit artikel zitten affiliate links verwerkt. Dit zijn linkjes naar Bol. Als je op de link klikt en daar iets koopt, krijg ik daar een klein bedrag voor. Kost jou niks extra’s! Zie het als bedankje voor de tip 😉

De bijbel voor Multimensen: How To Be Everything van Emilie Wapnick

Dit boek staat bij mij echt ver bovenaan de lijst. Toen ik dit las, voelde ik me zó enorm gezien. Begrepen. Geïnspireerd om mijn multimens-heid niet langer te zien als probleem dat ik moest oplossen, maar als kracht waar ik mijn leven zoveel leuker mee kon maken. Emilie gebruikt de term “multipotentialite”, waar ik me niet helemaal in kan vinden – want: ook al heb je veel “potentie”, dat zegt nog niks over wat je ermee doet – maar is ook de bedenker van vier van de verschillende typen Multimens die ik veel gebruik in mijn werk.

Het boek is leuk geschreven, leest lekker weg, en óók beschikbaar als luisterboek. Hier vind je ‘m ook nog in het Nederlands, die is sneller leverbaar.

Net effe een andere kijk op Multimensen: Refuse to Choose van Barbara Sher

In haar boek “Refuse to Choose: Use All of Your Interests, Passions, and Hobbies to Create the Life and Career of Your Dreams” – het is nogal een mond vol – heeft Sher het over “scanners”. Zoals ze zelf zegt:

“Scanners are endlessly inquisitive. They are genetically wired to be interested in many things. In fact, Scanners often describe themselves as being hopelessly interested in everything (although, as you’ll find out, this isn’t so). 99 percent of Scanners spend a lot of time scanning the horizon, thinking about their next move.”

Dit boek staat vol leuke opdrachten die je kunt doen en tips en adviezen om “te leren leven” als een Scanner.

Fictie en een van de tofste boeken die ik ooit heb gelezen: De Middernachtbibliotheek van Matt Haig

Nora wordt overweldigd door het gevoel dat ze in haar leven verkeerde keuzes heeft gemaakt, en iedereen teleurstelt. Wanneer ze in de Middernachtbibliotheek terechtkomt, een plek tussen leven en dood, krijgt ze de kans om te zien op welke vele manieren haar leven anders had kunnen verlopen. Elk boek dat ze openslaat, neemt haar mee naar een ander leven: waarin ze Olympisch zwemkampioen is, wél bij haar ex is gebleven of haar droom om gletsjeronderzoeker te worden daadwerkelijk heeft waargemaakt.

Volgens de flaptekst gaat het boek over “dat er altijd nog andere mogelijkheden zijn als je het somber inziet”. Voor mij was het mind-blowing om naar aanleiding van het verhaal eens na te denken over alle levens die ik NIET heb geleefd. Elke minieme keuze die we maken, zorgt er namelijk voor dat je hele leven een andere kant op kan gaan. Ik kwam tot de conclusie dat ik precies daar ben waar ik wil zijn – gelukkig 😉

Tippie: heb je een Kobo Plus abonnement? Dan is zowel het boek als het luisterboek gratis beschikbaar!

Multipassionate Queen Marie Forleo’s “Everything is Figureoutable”

Dit boek gaat niet per se over multimensen – niet eens echt over multipassionates, de term die Marie coinde – en is best wel Amerikaanse selfhelp – moet je van houden – maar is toch leuk. Zeker als je goed gaat op nieuwe dingen leren, of klaar bent voor een nieuwe uitdaging in je leven. Marie vertelt onder andere over:

  • Gewoontes die de kans vergroten dat je je doelen behaalt
  • Hoe je gebrek aan tijd en geld kunt oplossen
  • Hoe je dealt met kritiek, zowel van buiten jezelf als van je innerlijke criticus*

Niet per se over multimensen, wel leuk voor multimensen: Big Magic van Elisabeth Gilbert

Elisabeth Gilbert maakte vrienden met de multimensen-community toen ze zich in een filmpje wat ik nergens meer kan vinden verontschuldigde voor het feit dat ze lang dacht dat iedereen was zoals zij: een jackhammer. Iemand die zich vastbijt in een doel, en niet loslaat voordat het doel behaald is. Ze erkent dat er ook mensen zijn die als hummingbirds rondfladderen van het ene project naar het andere, en die juist door de kruisbestuiving die ze daarmee veroorzaken de wereld een beetje leuker maken.

Alle hummingbirds op een stokje: Big Magic is vooral een lekker boek als je een creatiever leven wil leven, en er soms op vastloopt dat je niet weet hoe je dat moet doen. Aangezien de meeste multimensen die ik ken ook hartstikke creatief zijn (en Elizabeth Gilbert in mijn top 5 favo auteurs staat 🤓), is dit een leuke om het lijstje mee af te sluiten.

Nu ben ik natuurlijk benieuwd: heb ik een of meerdere boeken gemist die in deze lijst moet? Laat het me hieronder in de comments even weten! Dan lees ik ‘m sowieso, en vel ik daarna een oordeel 😉

*In datzelfde rijtje staat “Your Inner Critic is a Big Jerk” hoog op mijn lijstje om dit jaar te lezen!

PS. Wist je dat we in het Clubhuis voor Multimensen een Book Club hebben? Hier kun je jouw favoriete boeken delen met de andere leden, en ontdek je meer toffe boeken die je zelf wilt lezen. Join the club!

Delen is liefde:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook leuk om te lezen:

Meld je aan voor de

Clupdates

Een maandelijkse nieuwsbrief met al onze evenementen, nieuws en ander leuks dat je niet wilt missen!