Ik wil bij de club!

wat zijn multimensen

Hoe weet je of je een Multimens bent (en wanneer durf je gewoon niet te kiezen)?

Multimensen zijn, als je ‘t mij vraagt, de mooiste mensen die er zijn. Creatief, origineel, nieuwsgierig, leergierig. Voordat dit een lofzang aan de Multimens wordt is het misschien handig om je uit te leggen wat multimensen precies zijn. In dit artikel lees je ook hoe je weet of jij een Multimens bent!

Multimens, multipassionate, multipotentialite, generalist, Renaissance people – zelfs een titel kunnen we niet kiezen 😉

Multimensen staan ook wel bekend als:

 • multipassionate, de term die gecoined werd door Multipassionate Queen Marie Forleo
 • multipotentialite of multipod, naar de theorie van Emilie Wapnick, de schrijfster van Multimensen-BIJBEL “How to be Everything”
 • generalisten, ofwel het “tegenovergestelde” van een specialist
 • Renaissance People, ofwel a person who has wide interests and is expert in several areasvolgens Merriam-Webster

Multimens omvat het voor mij allemaal. Er zijn verschillende (taal technische) redenen waarom ik die andere termen liever niet gebruik, maar in the end is het een gevalletje potato, potato. Kies vooral de term die het meest bij jou past. In dit artikel deel ik met je waarom ik “Multimens” gebruik in plaats van die andere termen!

Kenmerken van een Multimens

Een Multimens ben je als je veel kunt, veel doet (of dat zou willen), veel weet. Het is een misvatting dat multimensen “van veel dingen een beetje weten”, want de meeste multimensen die ik ken weten juist van veel dingen een heleboel. Je leert snel en graag over nieuwe onderwerpen, past nieuwe skills makkelijk toe en kunt, door de uiteenlopende kennis die je hebt, verrassende verbanden leggen. Dit maakt je een enorme aanwinst voor bedrijven, opdrachtgevers en klanten.

Veel Multimensen hebben daarom als kenmerk “creatief”. Niet (altijd) in de “traditionele zin” van tekenen, muziek maken of andere kunstzinnige uitspattingen, maar ook in de zin van innoveren, van een ogenschijnlijke onsamenhangende brij iets nieuws maken. Snap je al waarom ik fan ben?

Hoe weet je of je een Multimens bent?

Beetje flauw natuurlijk, maar: als je je herkent in de kenmerken die hierboven worden genoemd ben je al een heel eind. Nog effe samenvattend:

 • je hebt (veel) kennis van uiteenlopende onderwerpen
 • je bent creatief, nieuwsgierig en leergierig
 • Elke week een nieuwe interesse of hobby? Da’s jou niet vreemd

Maar ook:

 • je hebt een CV van meer kantjes dan je nog met een goed gevoel kunt printen
 • je hebt (nog steeds) geen idee wat je later wil worden als je groot bent
 • je zou het liefst elke week een andere baan “uitproberen”
 • je krijgt angstvlekken in je nek van het idee dat je “voor altijd” hetzelfde moet blijven doen
 • je twijfelt weleens wat er mis is met jou, omdat iedereen “het” verder lijkt te snappen en/of hun “ene ding” heeft gevonden

Weet dat er niks mis is met je. Integendeel: wij van WC-Eend vinden dat de wereld meer multimensen nodig heeft! Waar het mis gaat, is in het systeem en de samenleving, wat vooral is ingericht op zogenaamde “specialisten”. Maar ook daar komt verandering in. Er is steeds meer vraag naar breed onderlegde mensen. Da’s maar goed ook, want we zijn met velen*. En we gaan nergens heen.

Wat is dan het verschil met mensen die niet durven te kiezen?

Als ik vertel over Multimensen, krijg ik weleens de vraag “maar zijn dat dan niet gewoon mensen die nergens voor durven te kiezen?” ZEKER NIET. Hoewel het misschien lijkt alsof we niet vooraan stonden toen de skill “kiezen” werd uitgedeeld, kiezen we wel degelijk. Voor een vol, gevarieerd, uitdagend en afwisselend leven. We kiezen ervoor om AL die dingen die we kunnen, en willen, te doen. We kiezen ervoor om een tof bedrijf of een carrière te bouwen waarin het mogelijk is.

En dat is het.

Ik ben – en mijn klanten zijn – het levende bewijs. Dat “niet kiezen” ook een keuze is 😉

Benieuwd naar meer?

In deze podcast aflevering – mijn allereerste soloaflevering, spannend! – deel ik meer over wie of wat nou eigenlijk Multimensen zijn, en waarom ik ze zo bijzonder vind.

*Kom bij de Club!

We hebben een Clubje opgericht voor mensen met veel uiteenlopende kennis en skills! Je mag erbijijij, je mag erbijijijij. In het Clubhuis voor Multimensen vind je meer mensen die zo in elkaar zitten als jij. We komen regelmatig (online) samen om te co-worken, te Masterminden en (van elkaar) te leren in Masterclasses. Je bent van harte welkom!

Klik hier voor meer informatie, en meld je aan voor 7 dagen gratis proeftijd.

Ook leuk: ontdek welk type Multimens jij bent!

Nu ben ik natuurlijk enorm benieuwd: ben jij een Multimens? Herken je je in de bovenstaande omschrijving? Vet leuk als je jezelf even voorstelt in de comments!

Delen is liefde:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook leuk om te lezen:

Meld je aan voor de

Clupdates

Een maandelijkse nieuwsbrief met al onze evenementen, nieuws en ander leuks dat je niet wilt missen!