planning

Een planning maken – en je eraan houden – als je veel verschillende dingen doet

Plannen. De ene Multimens zweert erbij, de ander gaat nog liever op een spijkerbed liggen met een olifant op z’n borst. Sommigen zijn van nature gestructureerd en plannen nog net niet elke scheet, anderen… kunnen het leren! In dit artikel deel ik een paar tips met je die mij – en andere Multimensen – enorm helpen om tóch een planning in elkaar te vouwen als je met veel verschillende projecten bezig bent. Benieuwd? Laten we erin duiken!

Hoe maak je een planning als je veel verschillende dingen doet?

Deze vraag zag ik voorbijkomen op LinkedIn en ik dacht meteen: “daar kan ik wat mee!” Ik heb ‘m gehijackt als inspiratie voor deze blog en de podcast die ik erover opnam. Liever luisteren? Check de podcast hieronder:

Belangrijk om eerst te weten welk type Multimens je bent

Voordat je aan de slag gaat met je planning, is het handig om te weten welk type Multimens je bent. Een Slasher zal bijvoorbeeld veel meer baat hebben bij een afgebakende planning: maandag en dinsdag project X, woensdag overdag project Y, woensdagavond project Z en donderdag/vrijdag project A. Een Group-hugger daarentegen zal het veel lastiger vinden om zo’n gestructureerde planning te maken (en/of zich eraan te houden ;)), omdat diens projecten vaak meer in elkaar doorlopen. Weten welke voorkeuren en valkuilen je hebt, helpt je ook bij het maken van je planning!

Benieuwd welk type Multimens je bent? Doe de test hier!

Tips voor het maken van een effectieve planning

Als je weet welk Multimens type je bent, kun je door met het maken van een planning. Er zijn nog een aantal factoren die meewegen in hoe of waarmee je jouw planning maakt. Denk aan:

  • Ga je goed op deadlines? Ik wel! Vertel me wanneer iets af moet, en ik zorg dat het gebeurt. Misschien net iets te vaak op het laatste moment, maar af komt het. Als je ook deadline-gedreven bent, kan het enorm helpen om vanaf de deadline terug te werken als je je planning gaat maken. Wanneer moet welke stap af zijn, en wat heb je daarvoor allemaal te doen?
  • Experimenteer met tools, technieken en andere planningsmethodes om de juiste mix te vinden die voor jou werkt. Hieronder heb ik een paar van mijn favoriete tools en technieken voor je uitgewerkt!
  • Hulp inschakelen. Let’s face it: planning zit bij veel van ons niet in ons bloed. Wees niet bang om de hulp in te schakelen van iemand die je kan helpen bij het maken van je planning of bij het stukje accountability: je houden aan je planning / afspraken nakomen. Voor mezelf ben ik er geen kei in, maar voor mijn klanten is dit een van de belangrijkste dingen waar ik ze bij help! Je bent altijd welkom voor een vrijblijvende kennismaking.

Nu, als je iets meer in je agenda wil dan “werken hele dag”, en niet meer als een kip zonder kop door je vele projecten heen wil bewegen, dan heb ik hieronder nog een paar leuke tips voor je.

Handige tools en technieken voor het maken van je planning

Als je eenmaal weet welk type Multimens je bent, kun je aan de slag met het maken van je planning. Daarvoor zijn er eindeloos veel tools, waarvan er (nog 😏) geen één solide werkt voor ELK Multimens. De meeste mensen die ik ken gebruiken een combinatie van tools, om zo een voor hen perfect werkende planning te maken. Hieronder een paar van mijn favoriete tools:

Agenda tools

Met de komst van AI zijn er (halleluja!) ook veel tools gekomen die je enorm goed kunnen helpen. Een tool die automatisch (wederkerende) taken in je agenda plant, zodat je nooit meer hoeft na te denken niks meer vergeet? YES PLEASE! Mijn favoriet is Reclaim*. Ik gebruik het als planner, uren-bijhouder, “wat-ben-ik-eigenlijk-allemaal-aan-het-doen-inzicht-gever”.

Grootste voordeel: de tool plant automatisch habits – wederkerende taken – en tasks – losstaande taken – in mijn agenda. Kan of wil ik op dat moment dat de tool gekozen heeft, ergens anders aan werken? Dan schuif ik met één klik de taak door naar het eerstvolgende beschikbare moment. I-de-aal.

Grootste nadeel: de tool is erg taakgericht, dus niet heel ideaal als projectmanagement tool. Daarover hieronder meer!

Projectmanagement tools

Zeker voor grotere projecten is een goede projectmanagement tool eigenlijk een must. Denk hierbij aan Asana, Trello of onze upcoming *kuch*MultiDash*kuch. Super handig voor het overzicht, vooralsnog weinig ingericht op veel verschillende projecten naast elkaar. Daarom introduceren we binnenkort een tool gemaakt voor en door Multimensen! Stay tuned 🙂

Fysieke planning

When all else fails, ga terug naar de muur, een whiteboard en good-old post its. Ik vind dit stiekem nog steeds de beste manier om een visueel overzicht te maken van alle projecten en ballen in de lucht. Hang er de juiste deadlines aan en voor je het weet heb je een planning! Ik gebruik deze techniek vaak voor mijn maand- en jaarplanning, of om een los project uit te tekenen (voordat ik alle taken en deadlines in een tool als Reclaim of Asana zet).

Uiteindelijk geldt voor planning net als voor vele andere dingen: zoveel (Multi)mensen, zoveel wensen. Wat voor mij werkt, hoeft niet per definitie voor jou te werken en andersom. Vul hieronder in de comments vooral aan wat voor jou goede planningstips, tools en technieken zijn! Kunnen we allemaal weer wat van leren.

Enne, als je er niet uitkomt, mag je me altijd even bellen. Ik help je graag bij het uitvogelen van je planning, deadlines halen en meer van dat soort leuks. Klik hier om een gratis kennismakingsgesprek in te plannen.

*Dit is een affiliate link. Als je klant wordt bij Reclaim via deze link, krijg ik gratis maanden en/of een kleine betaling als bedankje. Kost jou niks extra’s!

Delen is liefde:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook leuk om te lezen:

Meld je aan voor de

Clupdates

Een maandelijkse nieuwsbrief met al onze evenementen, nieuws en ander leuks dat je niet wilt missen!