Ik wil bij de club!

welk type multimens ben jij

Welk type multimens ben jij?

Group hugger, slash-er, Einstein, feniks of stapelaar of surfer… Welk type Multimens ben jij?

Ik ben Merel, en ik ben een group hug, Phoenix, surfer Multimens.

Dûh.

Lol. Ik neem het je niet kwalijk als je daar niks van begrijpt. In dit artikel leg ik je zes “typen” multimensen voor, zodat het je wellicht helpt wat beter te begrijpen hoe jij in elkaar zit. Mocht je liever (naar me) luisteren: ik heb ook een podcast opgenomen waarin ik alle types effe aan je voorstel!

In de categorie: giving credit where credit is due, nog even een huishoudelijke mededeling. De eerste vier typen die ik gebruik, zijn gebaseerd op de vier “work models” uit het boek “How to be Everything” van Emilie Wapnick. Dikke, dikke, DIKKE leestip als je je meer wilt verdiepen in “multimens zijn”. Ik vind het de bijbel der multimensen en pak hem er regelmatig bij. Via de knop hieronder kun je ‘m bestellen bij bol.com. Let op: dit is een affiliate link – ik krijg een klein bedrag van bol.com als jij daar via deze link iets bestelt. Kost jou niks extra’s, is een fijne manier om mij te belonen voor m’n harde werk 😉

Naast deze vier beschrijf ik de stapelaar en de surfer, twee typen Multimens die ik zelf ontdekte!

Ontdek meteen welk type jij ben!

Geen zin om het hele verhaal te lezen, wél zin om te weten welk type Multimens jij bent? Doe dan de Grote Multimensen Types Test. Kost je 10 minuutjes van je tijd en een klein beetje introspectie, maar dan hebbie ook wat. Jezelf nóg beter leren kennen, je krachten en valkuilen ontdekken, en leren hoe je je bedrijf bijvoorbeeld aan laat sluiten op je type. Handig om te weten, niewaar?

Je vindt de Grote Multimensen Types Test HIER.

Je kunt er ook voor kiezen om meteen het Grote Multimensen Types E-book te downloaden. Voor €17 ex btw vertel ik je ALLE ins-en-outs van alle zes types! Check het e-book HIER.

De vier typen multimens volgens Emilie Wapnick

In “How to be Everything” maakt Emilie onderscheid tussen mensen die goed gaan op:

  • een group hug approach
  • een slash approach
  • een einstein approach
  • een phoenix approach

Aangezien wij multimensen niet doen aan kiezen, zet Emilie meteen een kanttekening bij de modellen: je kunt een beetje mixen-en-matchen tussen de aanpakken om de formule te vinden die voor jou werkt. Vandaar mijn zeer ingewikkelde eerste zin bovenaan dit artikel 😅

Voordat we verder gaan is het handig om te weten dat Emilie in haar boek uitgaat van drie belangrijke pijlers in het leven van elk multimens: geld, van betekenis zijn en afwisseling. Ik ben zelf meer van de “tijd, geld en ruimte om te doen waar je blij van wordt”, dus for the sake of de boodschap van dit artikel probeer ik voorbeelden toe te voegen die ergens tussen Emilie’s en mijn pijlers inzitten. Mocht je daar vragen over hebben: je weet me te vinden. (Reageer op dit artikel onderaan de pagina!)

De group hugger: zet alle talenten, passies en skills naast elkaar

Volgens Emilie heb je een group hug approach als al je interesses, passies en hobby’s samenkomen in een grote group hug. 

Je hebt bijvoorbeeld een veelzijdige baan of bedrijf, waarin je verschillende kanten van jezelf kunt ontwikkelen en laten shinen. Je gaat lekker op multidimensionale projecten, waar je in verschillende capaciteiten aan kunt bijdragen. Als je veel verschillende, losse projecten hebt lopen, raak je de kluts snel kwijt.

Zelf ga ik met dit “soort” multimensen altijd op zoek naar de sweet spot: ergens zit een overlap in alles wat jij tof vindt en kunt. Als je jouw sweet spot kent, kun je op zoek naar een baan die daarbij past, of er een eigen bedrijf omheen bouwen, en je leven zo inrichten dat je er helemaal happy van wordt.

De Slash-er

Je kent er misschien wel eentje: mensen die overdag websites bouwen, ‘s avonds dansles geven en in het weekend een cateringbedrijf runnen. Dit zijn mensen met een slash approach: ze hebben meerdere (part-time) banen of bedrijven en hobby’s. Op het eerste oog heeft het allemaal weinig met elkaar te maken, en dat vinden slash-ers best wel fijn. Deze mensen gaan lekker op meerdere dingen goed kunnen en houden van de afwisseling die deze levensstijl met zich meebrengt.

Voor Slash-ers is de grootste uitdaging die ik zie (en soms zelf een beetje in verdwaal) dat ALLES LEUK IS en je OVERAL KANSEN ZIET. Niks mis mee, maar op een gegeven moment zit je agenda overvol of ben je hartstikke opgebrand. Dat motten we niet hebben! Mij heeft het echt geholpen om goed te leren plannen. Ik gebruik daarvoor het liefst de Structuurjunkie planner (ook te koop bij bol.com, same story als eerder: ik krijg een kleine commissie als je besluit iets te kopen, kost jou niet extra!)

Kleine reminder tussendoor

De Einsteins van de multi-wereld

Dit soort multimens heeft volgens Emilie een (full-time) baan of business die je voorziet in alle moneys die je nodig hebt om te leven, maar die genoeg tijd en energie over laat om naast die baan andere toffe dingen te doen. Dit zijn vaak mensen die een stabiel inkomen fijn vinden en die hun werk niet het allerbelangrijkste van de wereld vinden/maken, maar hun kick halen uit de projecten die ze in hun “vrije tijd” doen.

Ik heb zelf van alle vier het minst met deze aanpak, omdat ik mijn werk niet NIET belangrijk kan vinden. Als ik een voor mij “onbelangrijke” baan zou hebben, zou ik sneller een bore-out hebben dan dat ik het kan typen – en ik typ snel. Dat neemt niet weg dat ik wél inzie en herken voor welke mensen deze aanpak goed werkt. Ik adviseer die altijd: zorg vooral dat je géén geldstress hebt, en zoek een baan die je leuk genoeg vindt. Eentje waar je niet leeg van thuiskomt, zodat je puf hebt om je andere projecten op te pakken.

Een Phoenix approach

Last but not least – volgens Emilie dan: de feniksen van de wereld. Mensen die zichzelf HELEMAAL geven aan een baan, bedrijf, niche of onderwerp en na een tijdje “iets heel anders” gaan doen. Dit zijn vaak mensen waarbij het relatief lang duurt voordat ze zijn uitgekeken op een onderwerp, baan of bedrijf. Ze hebben minder afwisseling nodig om blij te zijn. Volgens Emilie worden deze mensen vaak “verkeerd aangezien voor specialisten”, maar daar ben ik het niet mee eens. Volgens mij zijn dit (en de meeste multimensen in het algemeen, maar daar kom ik nog op terug) wel degelijk specialisten, maar dan gewoon op verschillende onderwerpen.

Een voorbeeld uit mijn eigen leven: ik was zelf zo’n 20 jaar geobsedeerd door dans en wilde niets liever dan dansjuf worden – tot ik het was. Toen wilde ik iets anders. In de jaren daarna volgden de verschillende carrières elkaar sneller op en werd ik ook in de breedte meer multimens, maar diep van binnen ben ik nog steeds een feniks. Ik kan me volledig vastbijten in een nieuwe carrière, maar ook vrij makkelijk “afscheid nemen” van onderwerpen en carrières waar ik op uitgekeken ben.

Photo by Our Life in Pixels on Unsplash

De stapelaar

Dan hebben we nog de stapelaar. Dit type Multimens ontdekte ik zelf! *klopt op eigen schouder*

De stapelaar lijkt ook veel op een group-hugger, maar ik heb ‘t idee dat die meer in de breedte ontwikkelt. Waar de group-hugger verschillende skills en kennis naast elkaar legt, legt de stapelaar steeds een extra skill, dosis kennis, nieuwe ervaring op alles wat er al was. Als een verdieping, een logische opeenvolging, een volgende laag.

LET OP: ik bedoel hiermee NIET dat group-huggers zich niet ook in de diepte ontwikkelen, want je weet hoe ik denk over het idee dat multimensen “van alles maar een beetje weten”. (En voor wie het niet (meer) weet: LIES I TELL YOU, FILTHY LIES! Dat vind ik ervan.)

De stapelaar omschrijft volgens mij een gezonde groei in je carrière, skills en kennis. Eentje die bijvoorbeeld superspecifieke specialisten net zo goed herkennen. De mens is nu eenmaal gebouwd om te blijven evolueren, en dat doe je door nieuwe kennis, skills en kunde te vergaren – in de breedte en/of in de diepte.

Last but meest recent ontdekt: de surfer

Recent ontdekte ik nog een zesde type multimens: de surfer. Dit zijn mensen die graag met vlagen (of golven) terugkomen bij onderwerpen, bedrijven, talenten of andere dingen die ze graag doen. Zo lees je het ene jaar twintig boeken per maand, en het volgende jaar precies 0. Ga je in Q1 hélèmáál voor dienst A, maar moet je daar vervolgens tot Q3 (of zelfs nog langer) niet aan denken. Maar: de liefde is nooit helemaal over, zoals bij de feniks. Jouw liefde heeft het nodig om zich even terug te trekken en ergens anders op te laden, voordat je je er weer helemaal op kunt storten.

ZEAU.

Dat was een flinke. Gaat het met je? Neem anders eerst even een slokje water, voordat we verder gaan. Hydrate that gorgeous skin, baby!

“Verder gaan” klinkt spannender dan het is hoor. Ik ben eigenlijk alleen nog benieuwd of je jezelf herkent in een of meerdere van de “soorten” multimensen die ik hier voor je heb uitgewerkt. Enne: wist je dit al, of is het nieuws voor je? Let me know! Reageer op dit artikel in de comments hieronder. Vertel me welk type multimens jij bent!

Delen is liefde:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

1 gedachte over “Welk type multimens ben jij?”

  1. Pingback: Vijf boeken die je als Multimens écht gelezen moet hebben - Multimensen.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook leuk om te lezen:

WAIT A MINUTE

Op dit moment zijn we de puntjes op de J van groepstraJect aan het zetten.
Dat betekent dat je nog heeeeeeeeeeel even moet wachten om je te kunnen aanmelden.

MAAR

Dat betekent ook dat je, als je hieronder even je naam en e-mailadres invult:

* als eerste een mailtje krijgt wanneer je je écht kunt aanmelden

EN

* alleen in dat mailtje de allerbeste prijs en/of bonussen krijgt voor het programma.

Je zit, met het invullen van je e-mailadres hieronder, uiteraard nog helemaal nergens aan vast!